News Blog:

Τι είναι ολιστική διατροφή

Τι είναι ολιστική διατροφή
Η Kλινική διαιτολόγος & Ολιστική διατροφολόγος Χάρις Μαραθεύτη μας παρουσιάζει τους βασικούς κανόνες της ολιστικής διατροφής:

Ολιστική διατροφή σημαίνει να αντιμετωπίζεις την διατροφή σαν ένα μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η σωστή διατροφή δεν είναι μόνο ότι βάλουμε στο στόμα μας, αλλά είναι και πως βοηθούμε το σώμα μας να επεξεργάζεται αυτά τα τρόφιμα.  Όταν έρθει κάποιος στο γραφείο μου, συζητούμε φυσικά για την διατροφή αλλά ρωτώ επίσης για το που εργάζεται κάποιος, πόσο καθιστική είναι η ημέρα του, αν γυμνάζετε, αν καπνίζει, αν πίνει, αν έχει παθήσεις (σωματικές αλλά και ψυχικές, άγχος, κούραση, ανασφάλεια) έτσι ώστε να πάρω μια συνολική εικόνα για το άτομο που έχω μπροστά μου και την καθημερινότητα του.

Βασικούς κανόνες που υποστηρίζω:
 
1. Αγαπώ τον κανόνα του 80% -  πιστεύω πολύ στο όταν προσπαθούμε για το 100% πχ στο να ακολουθούμε μια διατροφή 100% είναι λίγο βαρετό και το πιο πιθανόν να το βαρεθούμε σε λίγους μήνες. Όταν ακολουθώ ή προσπαθώ καθημερινά να έχω μια σωστή διατροφή 80% θα είναι κάτι που θα το απολαμβάνω και θα μπορώ να κρατήσω εφόρου ζωής.

2. Απολαμβάνω το φαγητό μου – προσπαθώ σε κάθε γεύμα να έχω κάτι που μου αρέσει πολύ, πχ. Αν μου αρέσει το γιαούρτι, ταχίνι, τουρσί ή ακόμα και η ketchup καλό είναι να το συνδυάζω με το φαγητό μου.

3. Σε κάθε γεύμα τρώμε σαλάτα ή και λαχανικά – σαν κανόνας φροντίζουμε σε κάθε γεύμα να καταναλώνουμε 50% σαλάτα ή και λαχανικά και έτσι ακόμα και όταν ένα γεύμα είναι πιο πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά καταφέρνουμε να το κάνουμε πιο θρεπτικό.

4. Τρώω αργά και συνειδητά – ακούω την πείνα μου και προσπαθώ να ακούω το σώμα μου στο τι χρειάζεται – τότε θα πείτε χρειάζεται πίτσα και παγωτό, αυτό είναι οκ! Αν έχω φάει ήδη την σαλάτα μου, τα φρούτα τις ημέρας μου, τα σπιρουλίνα μου κτλ.

5. Επικεντρώνομε στο τι θέλω να προσθέσω καθημερινά στην διατροφή μου πχ. βρώμη, 5 φρούτα την ημέρα, chia seeds παρά στα φαγητά που θεωρώ απαγορευμένα.

6. Κινούμε αρκετά – ένα από τα πιο σημαντικά για τη  υγεία μας είναι η κίνηση, αν δεν έχουμε την γυμναστική στην ζωή μας τότε να φροντίζουμε για όση περισσότερη κίνηση μπορούμε κατά την διάρκεια της ημέρας μας πχ ανεβοκατέβασμα τις σκάλες, δουλειές στον σπίτι, βόλτα ή δουλειές με τα πόδια αντί με το αυτοκίνητο όποτε μπορούμε.

Written by: Χάρις Μαραθεύτη Kλινική Διαιτολόγος & Ολιστική διατροφολόγος Founder of Healthy Yogis

Βρείτε διαιτολόγους στην περιοχή σας

 

Share this article:

Το Onjobo είναι η νέα ιστοσελίδα όπου επαγγελματίες μπόρουν να διαφημήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Καταχωρήστε ΔΩΡΕΑΝ την υπηρεσία που προσφέρετε.




Είσοδος
Όνομα χρήστη
Password
Ξέχασα το password μου Υπενθύμιση
Enter your report
Μήνυμα *