News Blog:

Κάθετοι κήποι - Vertical gardens

Κάθετοι κήποι - Vertical gardens
Ο όρος “κάθετος κήπος” χρησιμοποιείται για να περιγράψει την φύτευση κάθετων επιφανειών όπως προσόψεις κτιρίων, εσωτερικοί ή εξωτερικοί τοίχοι, κολώνες, αψίδες, φράχτες κτλ. Oi κάθετοι κήποι μπορεί να είναι κατασκευασμένοι με αληθινά φυτά, με αληθοφανές τεχνητά ή με διατηρημένα φυτά. 

Κάθετος κήπος από greenpearl.com.cy
Κάθετοι κήποι από greenpearl.com.cy

Τα αληθοφανές τεχνητά φυτά τοποθετούνται σε εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς αφού είναι ‘UV Protected’. Κατασκευάζονται με υλικά 3 γενεάς και είναι οπτικά πολύ κοντά στο αληθινό. Εχουν διάρκεια ζωής πολλά χρόνια  και δεν υπάρχει καμία ανάγκη για συντήρηση. 

Κάθετος κήπος από greenpearl.com.cy
Κάθετοι κήποι από greenpearl.com.cy

Τα διατηρημένα η ‘Moss-Preserved’ είναι αληθινά φυτά βαλσαμοποιημένα. Κατάλληλα μόνο για εσωτερικό χώρο, έχουν διάρκεια ζωής πολλά χρόνια και δεν υπάρχει επίσης καμία ανάγκη σε συντήρηση η νερό.
 
Κάθετος κήπος από greenpearl.com.cy
Κάθετος κήπος από greenpearl.com.cy
 

Κάθετοι κήποι με αληθινά φυτά

Η τεχνολογία των αληθινών κάθετων κήπων είναι ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η αρχιτεκτονική τοπίου. Οι αληθινοί κάθετοι κήποι έχουν να παρουσιάσουν πολλά πλεονεκτήματα:

  • Συμβάλλουν στη θερμική μόνωση του κτιρίου αφού ο αέρας που εγκλωβίζεται μέσα στο φυτικό υλικό δημιουργεί ένα μονωτικό στρώμα. 
  • Η ηχομόνωση που προσφέρει ο κάθετος κήπος στο κτίριο είναι επίσης σημαντική, ιδιαίτερα για τα κτίρια που βρίσκονται σε πολυσύχναστα σημεία. 
  • Οι κάθετοι κήποι συμβάλλουν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας αφού σημαντική ποσότητα μικροσωματιδίων εγκλωβίζεται στο φυτικό υλικό και το υπόστρωμα ανάπτυξης. 
  • Τέλος αξίζει να σημειωθεί η συμβολή των κάθετων κήπων στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Πολλές είναι οι μελέτες που αποδεικνύουν τη θετική επίδραση του πράσινου στην ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία μας. Πόσο μάλλον όταν η νέα βλάστηση εντάσσεται στο τοπίο μέσω ενός καλοσχεδιασμένου και αισθητικά αναβαθμισμένου έργου!

Κάθετος κήπος από greenpearl.com.cy
Κάθετος κήπος από greenpearl.com.cy
 

Τοποθέτηση και συντήρηση 

Η τοποθέτηση ενός κάθετου κήπου γίνεται πολύ εύκολα. Αρχικά ως πρώτο στάδιο γίνεται η επιλογή φυτών που θα προσαρμοστούν ευκολότερα βάση του χώρου, του αερισμού, της ηλιοφάνειας κτλ.

Το σύστημα του κάθετου κήπου στηρίζεται συνήθως σε μεταλλική ή ξύλινη κατασκευη. Από εκεί και πέρα η ύδρευση γίνεται αυτόνομα με κομπιούτερ ποτίσματος και η λίπανση με τοποθετημένο λιπαντήρα στην όλη κατασκευή. 

Η συντήρηση που χρειάζεται είναι παρακολούθηση από έμπειρο γεωπόνο για τυχόν αρρώστιες. Φυσικά γίνεται προληπτικός ψεκασμός και ρύθμιση της ποσότητας του νερού ανάλογα με τις ανάγκες των φυτών  και την εποχή. 

Written by: Christakis Constantinou - Director of Green Pearl

Share this article:

Το Onjobo είναι η νέα ιστοσελίδα όπου επαγγελματίες μπόρουν να διαφημήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Καταχωρήστε ΔΩΡΕΑΝ την υπηρεσία που προσφέρετε.




Είσοδος
Όνομα χρήστη
Password
Ξέχασα το password μου Υπενθύμιση
Enter your report
Μήνυμα *